Heupdysplasie

DE GEBRUIKTE FOTO’S ZIJN FOTO’S OM DE TEKST TE VERLEVENDIGEN EN HEBBEN NIETS TE DOEN MET DE TEKST ZELF.

Wat is heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis aan de heupen waarbij slijtage aan de heupgewrichten optreedt, wat voor veel pijn zorgt bij uw hond. Het heeft een erfelijke aanleg en komt zowel bij jonge als bij oudere honden voor. Vaak is het heupgewricht in het eerste levensjaar van de hond niet goed ontwikkeld.

In een normale situatie staat de heupkom in een hoek van 45 graden (zie linker plaatje op onderstaande afbeelding). Zo valt de heupkop mooi in de heupkom.

Bij heupdysplasie staat de heupkom in een ander hoek, namelijk 10 tot 20 graden (rechter plaatje op onderstaande afbeelding). De heupkop past zo niet goed in de heupkom waardoor bij elke beweging die heupkop uit de kom schiet.

Afwijkende en normale stand van een heupkom.

Heupdysplasie bij jonge en oude honden

Opvallend is dat de meeste honden die klachten van heupdysplasie hebben in twee leeftijdsgroepen in te delen zijn.

  1. De eerste groep zijn jonge honden met de leeftijd van vier of vijf maanden tot twee jaar. Bij deze groep komen de klachten vooral door het oprekken/scheuren van het gewrichtskapsel.
  2. Bij de tweede groep, honden ouder dan twee jaar, is de ontstane gewrichtsslijtage de oorzaak van de klachten.

Symptomen van heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) veroorzaakt meestal veel pijn voor uw hond. Voor een eigenaar is deze pijn niet altijd duidelijk te zien. De pijn blijft daarom helaas vaak onopgemerkt.

De meest voorkomende en zichtbare symptomen van een hond met heupdysplasie zijn:

  • kreupelheid
  • veel liggen
  • moeite met opstaan
  • onregelmatige manier van bewegen
  • slecht ontwikkelde spieren in de achterpoten

Hoe voorkomt u heupdysplasie bij uw hond

Vaak is heupdysplasie erfelijk bepaald. Toch kunt u zelf ook iets doen om heupdysplasie bij honden te voorkomen.

Voorkom slijtage en laat uw pup onderzoeken op HD

De symptomen van heupdysplasie leiden tot slijtage. Die slijtage wordt naarmate uw hond ouder wordt altijd erger. Laat uw hond dus onderzoeken op HD, zodat de heupdysplasie behandeld kan worden nog vóórdat er slijtage ontstaat.

Voorkom overgewicht

Zorg ervoor dat uw hond niet te zwaar wordt. Honden met overgewicht ontwikkelen vaak sneller heupdysplasie.

Leer uw pup goed bewegen

Bij jonge honden moeten de bekkenspieren zich nog ontwikkelen. Leer uw pup vanaf jonge leeftijd goed bewegen en voorkom overbelasting. 

Kelpies en HD

Ook bij kelpies komt HD voor hoewel niet in grote mate. Het Verenigingsfokreglement geeft aan dat men met HD A en/of HD B mag fokken.  Omdat de populatie nog steeds klein is, is het belangrijk om de genenpoel zo groot mogelijk te houden. We sluiten HD B dan ook niet uit. Daarbij komt dat er in de verschillende landen op verschillende wijzen gemeten en beoordeelt wordt.

Reacties zijn gesloten.