Kelpiebrink NL > Wetenswaardigheden

Hoeveelheid slaap

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Uit onderzoek naar onze moderne huishonden is gebleken dat honden het minste stress hebben wanneer ze zo'n 17 uur per dag kunnen slapen of rusten. Omdat ook het verwerken van prikkels voornamelijk tijdens de slaap plaatsvindt, kan de combinatie van teveel prikkels en te weinig slaap dus leiden tot drukke en overprikkelde honden.

Veel van de activiteiten die wij met de hond ondernemen gaan gepaard met veel opwinding: agility, achter ballen aanrennen, druk spelen met andere honden et cetera.

“In het wild” wordt er vooral rustig gespeeld en gesnuffeld en kent de hond maar hele korte momenten van intensieve activiteit (blijkt onder meer uit onderzoek naar straathonden). 

Onze honden krijgen te veel prikkels en opwinding te verduren en te weinig slaap om die prikkels te verwerken, terwijl er aan de andere kant te weinig ruimte wordt geboden voor de natuurlijke behoeften en het oorspronkelijke gedrag van de hond.

Als een hond onvoldoende slaapt, kan dit bijdragen aan probleemgedrag zoals overmatig blaffen, uitvallen of angstig zijn. Slaap is nodig om stress af te bouwen, nieuwe ervaringen te verwerken en om goed te kunnen leren. Honden hebben dus zo’n 17 uur rust nodig per dag en slapen het liefst op een warme, zachte en verhoogde plek en dichtbij de andere leden van het gezin.

Kelpies zijn zeer energieke en levendige honden. Mensen hebben al vaak het idee dat ze  met deze honden juist extra veel activiteiten moeten ondernemen. Toch is dit niet altijd goed. Een kelpie moet tegen zichzelf beschermd worden; zeker als ze nog niet volwassen zijn. En de uitdaging zit hem vaak ook niet in de fysieke maar in de mentale uitdaging!


Bron Kynosophia

 

Castratie van de reu

Is het castreren van de Reu wel zo verstandig?

Deze keer willen we het hebben over de castratie van de reu.
We horen zo vaak dat mensen hun reu (willen) castreren.

En de redenen die daarvoor worden gegeven zijn vaak:
* hij wil overal op rijden (hyper-seksueel gedrag)
* hij is hyperactief
* hij is agressief
* hij heeft afscheiding uit zijn penis
* hij plast overal tegen aan
* zijn bal is niet ingedaald
* ik wil er toch niet mee fokken

Toch vragen we ons af of dit wel legitieme redenen zijn om je hond te laten castreren. Om te beginnen zijn jonge honden en vooral kelpies actief en in de pubertijd gaan de hormonen natuurlijk ook meespelen. Veel van het getoonde gedrag hoort bij een jonge hond. Bepaalde gedragingen zijn in toom te houden met opvoeding (consequente training). En zaken als afscheiding van de penis is bij lange na niet altijd chronisch, makkelijk te behandelen (als dat al nodig is) en vaak met huis, tuin en keukenmiddelen zoals koude kamillethee.

Er zijn veel aanwijzingen dat castratie tot veel problemen kan leiden. Problemen op fysiek gebied maar ook gedragsmatig.

Weet je dat te vroeg castreren een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de gewrichtsaandoeningen?
 Honden die te vroeg gecastreerd worden kun je vaak herkennen aan hun bouw. De botten blijven namelijk met een abnormale snelheid groeien. Deze abnormale botgroei leidt tot gewrichtsaandoeningen. Ook hebben gecastreerde honden meer kans op overgewicht omdat hun stofwisseling verandert. Dit kan weer leiden tot orthopedische aandoeningen.
Het gebrek aan testosteron heeft een aanzienlijk negatief effect op de opbouw van de spiermassa. Deze kan zich niet meer optimaal ontwikkelen of neemt af na de castratie. Tja het is duidelijk dat te weinig spieren weer kan bijdragen aan allerlei blessures en gewrichtsproblemen.

Castreren heeft ook effect op het ontwikkelen van allerlei soorten kanker.
Een gecastreerde reu lijkt meer kans te hebben op:
-kwaadaardige tumor van de bloedvatwand in de hartbasis;
-ontwikkelen van botkanker;
-ontwikkelen van prostaatkanker;
-ontwikkelen van prostaatcarcinoom;
-ontwikkelen van blaaskanker;
-ontwikkelen van kwaadaardige tumoren in het lymfeweefsel.

Naast allerlei vormen van kanker zijn er ook andere gezondheidseffecten zoals bijvoorbeeld:
-verhoogde kans op incontinentie;
-ontwikkelen van een traag werkende schildklier;
-vergrote risico op bijwerkingen van vaccinaties;
-ontwikkelen van allerlei huidaandoeningen;
-ontwikkelen van een ziekte waarbij de rode bloedcellen worden afgebroken door antistoffen gericht tegen de eigen bloedcellen;
-ontwikkelen van de ziekte van Addison;
-immuun gerelateerde trombocytopenie (afbraak bloedplaatjes);
-ontwikkelen van allerlei darmaandoeningen.

Naast allerlei fysieke nadelen heeft castratie ook effecten op het gedrag. Zo kan er een gedragsstoornis ontstaan, zoals het ontwikkelen van echte agressie of angsten voor bijvoorbeeld geluiden of in bepaalde (weer)situaties.

Al met al zou je je tweemaal moeten bedenken voordat je een reu castreert (ongeacht op welke leeftijd). Tenzij de hond bijvoorbeeld teelbalkanker of een andere dringende medische reden heeft is het castreren van de hond iets waar je de hond geen plezier mee doet. Je stelt hem bloot aan allerlei ziektes en ongemakken, zowel fysiek als psychisch.

In wezen komt het neer op de volgende vraag:
“Vind je dat je je eigen gemak boven de gezondheid van je hond moet stellen?”


Bronmateriaal: Standpunt KNMvD over vroegcastratie: https://www.knmvd.nl/standpunt-over-de-neutralisatie-van-pups-en-kittens-op-zeer-jonge-leeftijd/ Jane Messineo (2018) Should I spay or neuter my Dog? – Understanding the secret life of sex hormones Sander Becker (2012) Veel medisch leed na castratie. In: Trouw https://www.trouw.nl/home/veel-medisch-leed-na-castratie~a998de8c/ Chris Zink (2018) Gonadectomy – Rethinking Long-Held Beliefs. Zie: https://www.caninesports.com/zink-articles.html Schaefers-Okkens AC, Overgaauw PAM. (2007) Neutralisatie van pups en kittens op zeer jonge leeftijd. Tijdschrift voor Diergeneeskunde Farhoody, P., Mallawaarachchi, I., Tarwater, P.M., Serpell, J.A., Duffy, D.L. & Zink, C. Aggression toward familiar people, strangers, and conspecifics in gonadectomized and intact dogs. Frontiers in Veterinary Science De tekstpsycholoog september 2019