Kelpiebrink NL > Nieuws > Nieuws vervolg

We zijn op zoek naar dekreuen

22-01-2017

We zijn al enige tijd op zoek naar geschikte dekreuen. Je zou zeggen dat er toch genoeg reuen beschikbaar zijn en dat is ook zo! Maar we stellen wel wat eisen. Gezondheid en karakter staan voorop. En dan blijkt het moeilijker te worden om geschikte reuen te vinden. Naast de problemen die je in ieder ras vindt zoals bijvoorbeeld hartproblemen (1 op de 4 honden door alle rassen gezien heeft een hartprobleem), wat toch ook een sereus probleem in ons ras aan het worden is, merken we een toenemend probleem ten aanzien van de rug. Al enige jaren horen we geluiden over rugklachten in het ras. Vaak niet al te ernstige problemen waar, mits met beleid omgegaan wordt, goed mee te leven valt. Alleen de laatste tijd horen we toch ook van serieuzere problemen. Rugklachten die van dien aard zijn dat er geopereerd moet worden. En soms is het best moeilijk om te doorzien in hoeverre klachten veroorzaakt zijn door andere factoren dan erfelijke gevoeligheden. Verkeerde training of een te grote belasting kan ook rugklachten veroorzaken en infectieziektes kunnen bijvoorbeeld hartziektes veroorzaken.
Doordat het besef begint te gloren dat ons ras toch ook gezondheidsproblemen aan het ontwikkelen is, lijken sommige mensen door te slaan. Zo klinkt de roep om alleen oudere reuen te gebruiken. Niet relaiserend dat men dan weer andere problemen aan het creëren is. Nu vind je sommige reuen al behoorlijk vaak terug in de stambomen. Het is beter om zo min mogelijk individuele leden van dit ras uit te sluiten van de fok. En ook niet rücktsichloos alle honden die misschien een van gezondheidsproblemen verdachte voorouder in de stamboom hebben uit te sluiten. Een zekere mate van risico loop je altijd wel, hoe zorgvuldig je ook te werk gaat. Genetische variëteit is erg belangrijk voor de toekomst van dit ras, vooral omdat dit ras relatief nog steeds klein is.
Daarnaast vinden we karakter ook belangrijk. Natuurlijk mag er best variëteit in karakter zijn. Niet iedere hond hoeft hetzelfde te zijn en dat is gelukkig ook niet zo. Maar voor ieder van onze individuele teven zoeken we passende karakters. En wanneer is dat karakter passen? Als het past bij datgene wat we voor ogen hebben!
Zo zoeken we voor de wat gevoeligere teefjes, reuen die stabiel zijn. Voor de dominantere exemplaren zoeken we wat minder dominante partners en soms willen we ook heel bewust een nest fokken waarvan de pups een uitgesproken werklustig karakter hebben of een nest waarvan de pups wat meer als een actieve huishond kunnen functioneren.
Reuen uit onze eigen fok kennen we natuurlijk. Vaak kennen we één of beide ouders, (over)grootouders van één of beide zijden. Het risico op verrassingen is aanzienlijk minder als we een reu uit eigen fok gebruiken. En dat doen we natuurlijk ook, maar dat kan je niet altijd blijven doen.
Vandaar dat we veel tijd steken in het zoeken naar (gezien onze visie en beleid) passende dekreuen.

Ga terug