Kelpiebrink NL > Nieuws > Nieuws vervolg

Spondylose

14-11-2015

Rugproblemen waaronder spondylose komt steeds meer voor. Ook in ons ras. Nu is het niet wetenschappelijk bewezen dat spondylose erfelijk is maar er lijkt wel sprake te zijn van een familiaire gevoeligheid. Daarbij kan je stellen dat het welliswaar niet bewezen is dat het erfelijk is maar het is ook niet bewezen niet erfelijk. Spondylose is niet leuk voor de hond en heeft als gevolg heeft dat een eventuele sportcarriere van de hond ook gedeeltelijk voorbij is.
Het is wel zo dat het belangrijk is om de bespiering op orde te houden. Spondylose , vooral in de lage rug kan echter ook voortkomen uit trauma's en/of herhaalde bewegingen van een bepaalde aard.
Het wordt steeds moeilijker om gezonde honden te vinden, waarbij je dan ook nog de familiaire gevoeligheden voor bepaalde ziektebeelden in kaart dient te brengen.
Genetische vari√ęteit is de basis voor een gezond ras dus lijnen uitsluiten is niet aan te raden, daarbij is het bij ieder zich voordoende probleem de vraag in hoeverre er sprake is van familiale gevoeligheid, aangeboren afwijkingen of een verworven afwijking.
Toch zullen we in de gaten gaan houden in hoeverre rugproblemen zich voordoen binnen het ras en onder welke omstandigheden.

Ga terug