Kelpiebrink NL > Nieuws > Nieuws vervolg

Rugklachten en beweging

12-01-2016

Helaas zien wij een toename van rugklachten in ons ras. We hebben het hier op de website al een keer over gehad maar ik denk dat het verstandig is om het nog een keer naar voren te brengen.
Vrijwel alle vormen van rugklachten gaan samen met voeding, beweging en infectieziektes. Mensen zijn al heel gauw geneigd om te roepen dat dingen erfelijk zijn. Nu lijkt er in sommige gevallen wel sprake te zijn van een familiale gevoeligheid maar veel vormen van rugklachten zijn niet bewezen erfelijk.
Wat ons opvalt is een toename van rugklachten en vooral bij die honden die getraind worden in bepaalde vormen van hondensport. Vooral beklemde zenuwen zien we terug en vormen van artrose. Als we het over de hondensport hebben die we zelf het liefst beoefenen, agility, is het wel te verklaren. Mensen starten op een te jonge leeftijd met de honden bijvoorbeeld kort om de staanders heen te laten draaien, te snel met de raakvlakken et cetera. Maar ook flyball is niet zo heel gezond. De honden gaan met een rotvaart naar de bak om die bal te pakken en draaien scherp om terug te komen en dan frisbee, spectaculaire foto's en honden die kunnen "crashen". De groeischijven zijn rond de 18 de levensmaand pas dicht. Al met al een risicovolle aangelegenheid en een kelpie wil wel!
We willen er dan nogmaals op wijzen dat als je je hond gezond wilt laten opgroeien je heel voorzichtig moet zijn met wat je doet! Gewone wandelingen worden vaak al overdreven bij een jonge hond. Een kelpie is een energieke, werkwillige hond waarbij de meeste mensen al snel geneigd zijn om veel te veel mee te doen. Als je wilt dat hij/zij gezond opgroeit zal je jezelf in de hand moeten houden en niet te veel met je hondje moeten doen het eerste anderhalf jaar!
Verder uiteraard goed voer en probeer je hond zo min mogelijk aan infectiegevaar bloot te stellen.
Kortom: rugklachten zijn multifactorieel. Een erfelijke basis, omgan en voeding spelen een rol.

Ga terug