Kelpiebrink NL > titel hond kind

Kids pagina omgang honden

Bron: hondenbescherming

Kids pagina

Welkom op de kids pagina

Op deze pagina vind je informatie over honden. Misschien heb je zelf een hond, of misschien zie je wel eens een hond bij je familie, of bij een vriend of vriendin. Over honden is veel te vertellen. Wist jij bijvoorbeeld dat de overoverovergrootoma en -opa's van honden wolven waren?

Je vindt op deze pagina informatie over:

Wat honden zijn en hoe ze 'praten'

Wat je beter wel en niet kunt doen in de buurt van honden

Wat je moet doen als je een hond wilt aaien

Welke leuke dingen je met een hond kunt doen

tl_files/teven/Dirkje/DSC_0075.JPG


tl_files/teven/Dirkje/DSC_0078.JPG


Heel vroeger waren er nog geen honden. Er waren wel wolven. Sommige wolven vonden eten in de buurt van mensen. In ruil waarschuwden ze de mensen voor gevaar.
De wolven die bij de mensen woonden, werden steeds meer hond. De mensen gingen ze gebruiken bij hun werk. De honden trokken sledes en hielpen bij de jacht.
Ook nu zijn onze honden nog steeds trouwe kameraden. Honden leven graag in een 'gezin'. Om aan de anderen duidelijk te maken wat ze willen, 'praten' ze met hun lijf. Dat doen ze naar andere honden, maar ook naar ons.
Ze kunnen waarschuwen dat ze met rust gelaten willen worden. Of juist laten zien dat ze een spelletje willen doen. Daarbij gebruiken ze hun staart, oren, maar ook de rest van hun lijf.

Op een goede hondenschool of bij een goede hondenvereniging kun je terecht om 'honds' te leren praten. Je leert dan begrijpen wat een hond je met zijn lijf vertelt.


tl_files/diversen/Kelpiebrinkcup & Frisbee 2012/Honde (102).JPG

Doet iemand wel eens iets dat jij niet leuk vindt? Of moet je wel eens iets doen waar je geen zin in hebt? Een hond kan dingen ook vervelend vinden of ergens geen zin in hebben. Bovendien kan een hond ook bang zijn.
Als wij iets niet willen, kunnen we dit zeggen. Honden kunnen dat niet met woorden, daarom kunnen ze bijten. Daarom moeten wij ons aan bepaalde regels houden in de buurt van de hond.


Wel doen:

 • Ik ben rustig als ik in de buurt van de hond ben.
 • (Druk) spelen doe ik in een andere kamer of als de hond er niet is.
 • Mijn speelgoed ruim ik op, zodat de hond er niet bij kan.
 • Deuren en tuinhekjes doe ik achter me dicht.
 • Ik vraag de hond om naar mij toe te komen en ga niet zelf naar de hond toe. Als hij niet naar me wil toekomen, heeft hij geen zin en ga ik iets anders doen.
 • Als ik met de hond wil wandelen, doe ik dat samen met een volwassene. Mocht de hond schrikken, ergens achteraan willen of ruzie krijgen, dan sta ik er niet alleen voor.
 • Mijn vrienden leg ik samen met een volwassene uit wat wel en niet mag bij de hond en wat hij wel en niet leuk vindt.

 

Niet doen:

 • Ik loop of ren niet achter de hond aan. Dit vindt hij vervelend.
 • Ik pak de hond niet vast en buig of stap niet over hem heen. Hij kan dit vervelend vinden en ik kan hem onbedoeld pijn doen.
 • Ik raak de hond niet plotseling aan en maak hem niet wakker. Hij kan dan schrikken en fel reageren.
 • Is de hond in zijn mand, bench, aangelijnd of achter een hek? Dan kom ik niet bij hem in de buurt. Ook als hij eet, speelt of pups heeft, laat ik hem met rust.
 • Speelgoed, knaagjes en eten van de hond raak ik niet aan.
 • Plagen of de hond in zijn gezicht aankijken doe ik niet.
 • Ik commandeer of straf de hond niet. Dit laat ik over aan een volwassene.
 • Als er geen volwassene bij is, ga ik niet iets doen met de hond.

tl_files/reacties/Kenzo/Kenzo 07-07-2012.JPG

Heb je wel eens iets vervelends meegemaakt met een hond? Als je bang bent, of omver wordt gelopen kun je het beste het volgende doen:

 • Als ik sta, word ik een boom. Ik sta heel stil met mijn armen over elkaar voor mijn borst en kijk naar mijn voeten.
 • Lig ik op de grond, dan word ik een steen. Ik trek mijn benen op en doe mijn handen over mijn hoofd.
 • Ik ren of gil nooit, maar wacht rustig tot de hond weggaat.

Honden luisteren vaak beter naar volwassenen dan naar kinderen, daarom is het goed om altijd in de buurt van een volwassene te zijn als je bij een hond bent. Gaat de volwassene weg? Vraag dan of hij de hond even in een andere kamer zet. Zo blijf je niet alleen met de hond achter.


tl_files/diversen/wandeling Castelre met JLee, Jelle en Allunga/DSC_0113.JPG

tl_files/reacties/Resa/DSC_0307.JPG

Als je een hond wilt aaien, moet je zeker weten dat de hond dat ook wil!
Heb jij ook een tante die je weleens te stevig knuffelt als je haar ziet, of je een welkomstkus wil geven terwijl jij daar geen zin in hebt? Honden kunnen ook geen zin hebben om geaaid te worden, of zelfs bang zijn. Daarom moet je je altijd houden aan de volgende afspraken, als je een hond wilt aaien:

 • Ik vraag eerst toestemming om de hond te aaien aan de eigenaar van de hond en aan mijn ouder of verzorger.
 • Dan vraag ik het aan de hond door de bovenkant van mijn hand naar de hond toe te houden. Komt de hond naar me toe en snuft hij? Dan kriebel ik voorzichtig onder zijn kin, maar niet te lang.
 • Loopt de hond weg, wordt hij heel druk of komt hij niet naar me toe? Dan laat ik de hond met rust en ga ik iets anders doen. Ik weet namelijk dat niet elke hond aaien leuk vindt.


tl_files/nieuws/Gijsje 2de P en promotie naar B2/DSC_0002.JPG

Honden vinden het erg leuk om hun neus te gebruiken! Wil je iets leuks doen met een hond, dan is een verstopspelletje een goed idee. Wij zoeken bij het spelen van verstoppertje met onze ogen. De hond zal eerder met zijn neus op zoek gaan! Hoe pak je dit aan:

 • Zorg dat er een volwassene in de buurt is om je te helpen. Doe nooit alleen met de hond iets. Als er iets raars of vervelends zou gebeuren, is er niemand die je kan helpen.

 • Vraag de volwassene om de hond vast te houden. Laat de hond zijn favoriete speeltje zien en verstop het vervolgens. Eerst verstop je het op een makkelijke plaats. Laat de hond het speeltje zoeken en terugbrengen naar de volwassene. Die laat vervolgens de hond weer zitten en het speeltje loslaten.
  Jij kunt het speeltje nu weer verstoppen. Ga niet zelf het speeltje terugpakken van de hond. Als de hond en jij tegelijkertijd het speeltje willen pakken, kan hij per ongeluk in je hand bijten. En als jullie hem tegelijkertijd vasthouden, kan hij je omver trekken. Verstop het speeltje elke keer iets moeilijker. Zeg 'zoek!' tegen je hond voordat hij mag gaan zoeken.

Je kunt ook jezelf verstoppen! Laat de volwassene de hond vast houden en verstop jezelf. De eerste keren verstop je jezelf op een makkelijke plaats. Neem een hondenbrokje of hondenkoekje mee voordat je jezelf verstopt. Ben je verstopt? Roep een keer de naam van de hond. Hij moet je nu gaan zoeken. Als hij je vindt, laat je het brokje/koekje als beloning meteen op de grond vallen. Vraag de volwassene nu de hond bij zich te roepen en vast te houden zodat je je opnieuw kunt verstoppen. tl_files/teven/saartje/DSC_0145.jpg
Het is ook leuk om je hond kunstjes aan te leren. Je kunt hem bijvoorbeeld leren om een rondje om je heen te lopen. Of je kunt hem door het gras te leren kruipen. Op een hondenschool of hondenvereniging zijn soms speciale cursussen voor kinderen. Daar kun je leren hoe je je hond het beste iets aanleert.

Kinderen en Honden (volwassenen)

Bron: hondenbescherming
Bron: minder hondenbeten

Nederland telt maar liefst 1,9 miljoen honden. Twintig procent van alle huishoudens in ons land heeft er één of meer. Al deze honden worden uitgelaten in parkjes, begeven zich in het verkeer, leven met het gezin in huis en krijgen te maken met fietsers en spelende kinderen.
Eigenlijk een wonder dat dit meestal zo goed gaat.

tl_files/teven/gijsje/DSC_0176.jpg

Meestal… want soms gaat het mis en bijt een hond. Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 Nederlanders door een hond gebeten. Kinderen zijn vaker het slachtoffer dan volwassenen en worden vooral gebeten in het gezicht. Wonden kunnen leiden tot blijvende verminking en psychische problemen. Het aantal bijtincidenten met honden kan drastisch omlaag. De veelgehoorde opmerking “hij beet zomaar ineens” is meestal niet terecht.
Vaak worden de signalen vooraf niet goed herkend of wordt de ernst niet goed ingeschat.

Op diverse websites vindt u alles wat met het voorkomen van hondenbeten te maken heeft. Dit begint met de aanschaf van de juiste hond. Mensen moeten langer zoeken naar die perfecte match. Ga ook vooral met de hond op cursus. De hond van tegenwoordig kan eigenlijk niet meer zonder. Waar vroeger honden alleen het erf hoefden te bewaken zijn ze tegenwoordig onderdeel van de maatschappij. Dat vraagt meer van hun sociale vaardigheden en stressbestendigheid.

Zijn er toch problemen? Zoek hulp. Agressief gedrag van de hond mag nooit worden goedgepraat of genegeerd. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zeker als er jonge kinderen bij zijn. Als men de problemen tijdig signaleert en op een juiste manier aanpakt, is er vaak veel aan te doen.

Honden en kinderen
Kinderen en honden kunnen elkaars beste vrienden zijn. En inmiddels zijn er ook wetenschappelijke studies dat het hebben van en zorgen voor een huisdier heel goed is voor de ontwikkeling van een kind.

Echter... kinderen zijn ook relatief vaak het slachtoffer van een hondenbeet. Kinderen zijn vaak zo dol op honden dat ze precies die dingen doen die een hond niet echt prettig vindt: plotseling aaien, om zijn nek hangen of aan zijn staart trekken.

tl_files/fotoalbum/Eerste Kerstdag Het Zand met Jelle, Allunga en Loesje/DSC_0289.JPG

Houdt daarom bij de omgang tussen kind en hond regels aan die het voor kind en hond veiliger, plezieriger en leuker maken!

Kinderen en de eigen hond
Zorg dat de hond het kind leuk vindt. Als u de hond aandacht of iets lekkers geeft zal hij een positief verband leggen tussen 'kind' en 'leuk'. U kunt bijvoorbeeld elke keer iets lekkers geven als u gaat voeden of verschonen of de hond meenemen als u met de kinderwagen gaat wandelen.
Zorg dat het kind de hond met rust laat als hij eet, ligt te kluiven of op zijn plek ligt. Een kind moet leren om de hond te respecteren. Als de hond bezig is met zijn eigen zaken moet het kind de hond met rust laten. Zo kan een hond zich ook terugtrekken naar een veilige plek als het hem allemaal te veel wordt.

Een vreemde hond op straat
Honden horen bij het leven en uw kind komt ze dan op veel plaatsen tegen. In het park of bos, op de straat of bij de hoek van de winkel. Net als met het verkeer, moeten kinderen regels leren voor de omgang met vreemde honden op straat. Je kunt honden leuk vinden of niet, ze horen nu eenmaal bij het straatbeeld. U bewijst uw kind een grote dienst door hem te leren omgaan met honden. Leer uw kind nooit te gillen, hard te rennen en druk te bewegen in de buurt van honden. Hoe harder een kind gilt en rent, hoe meer het de aandacht trekt van honden.

Aaien
Veel ouders laten hun kind dan ook elke hond op straat aaien. Maar niet elke hond vindt het prettig om aangehaald worden. Overleg daarom eerst met de hondenbezitter of uw kind de hond mag aaien. Creëer dan samen met de hondenbezitter een rustige situatie waarbij hond en kind zich op hun gemak voelen.
Leer uw kind drie regels voor het aaien van honden:

 • Eerst aan je ouder of verzorger vragen (en als die er niet is: niet aaien!)
 • En dan aan de eigenaar van de hond vragen (en als die er niet is: niet aaien!)
 • Als je van allebei mag aaien, moetje het aan de hond vragen: steek voorzichtig je hand uit en kijk of de hond naar je toekomt. Zo nee, dan heeft de hond er geen zin in en moet je hem met rust laten. Zo ja, kriebel hem dan rustig ONDER zijn kin of op zijn borst. Aai hem niet over zijn kop, de meeste honden vinden dat helemaal niet leuk.

(Nogmaals de) Basisregels tussen omgang hond en kind

Om de omgang tussen honden en kinderen soepel te laten verlopen is het goed om een aantal basisregels te hanteren: Omgangsregels voor de omgang tussen hond en kind

tl_files/reacties/Junee/_DSC3883.JPG

 • Laat kinderen nooit met honden alleen.
 • Laat een kind de hond nooit recht in de ogen kijken.
 • Leer kinderen dus om eerst toestemming te vragen voor ze een hond aaien.
 • Laat een kind de hond niet over zijn kop of rug aaien, maar op de borst, aan de zijkant van de hals of onder de kin. Leer kinderen om niet te rennen waar de hond bij is. 
 • Kinderen mogen een hond geen commando’s geven. 
 • Laat kinderen geen trek- of stoeispelletjes met de hond spelen. 
 • Voorkom dat een kind de hond plaagt of (al dan niet per ongeluk) pijn doet (bijvoorbeeld aan de haren, oren of staart trekken). 
 • Sta de hond niet toe tegen kinderen op te springen. 
 • Leer een hond om niet achter kinderen aan te rennen.

Extra omgangsregels voor hond en kind in 1 gezin

tl_files/reuen/Simon/DSC_0367.jpg

 • De etensbak, waterbak, speeltjes en mand zijn alleen van de hond.
 • Het kind mag hier niet aankomen en mag niet in de mand van de hond gaan zitten.
 • Stoor nooit een etende of slapende hond.
 • Laat de hond niet op de bank.
 • Leer de hond dat hij niet mag bedelen als het kind iets te eten heeft.
 • Zorg ervoor dat het kind bij het knuffelen niet op of onder de hond gaat liggen.
 •  Laat het kind niet op de grond liggend spelen als de hond erbij is.
 •  Straf het kind niet waar de hond bij is en andersom.
 •  Het kind mag de hond niet uitlaten (maar natuurlijk wel meelopen met een volwassene die de hond uitlaat).
 • Pas op als uw kind wil stoeien met vriendjes. De hond kan denken dat het kind, zijn roedelgenoot, bedreigd wordt en het kind willen verdedigen.
 • Leer het kind om de ouders erbij te roepen als de hond iets doet wat het kind niet leuk vindt.