Kelpiebrink NL > Het ras

Het ras

- De eigenschappen van het ras
- De ontwikkeling van het ras
- De kenmerken van het ras

De eigenschappen van het ras

Eigenschappen van het rasKelpies zijn intelligente, hardwerkende schapenhonden die onschatbare hulp geleverd hebben aan de Australische schapenhouders. Het zijn onvermoeibare werkers die vijftig kilometer per dag kunnen afleggen. Ze zijn toegewijd aan hun werk en ze kunnen de hele dag door werken met slechts een kleine pauze tussendoor. Ze zijn snel en behendig, en ze rennen achter de schapen langs om voor de kudde uit te komen.

Hun liefde voor het werken zit in hun instinct evenals hun vermogen schapen te drijven. Deze aangeboren bekwaamheid werd aangetoond bij kleine puppies die in een schaapskooi waren geplaatst. Kelpies werken goed, zowel op het erf als op het open veld. Het zijn ook loyale en intelligente huisdieren. Het is echter belangrijk dat ze actief gehouden worden om hun grenzeloze energie te bevredigen.

De ontwikkelingen van het ras

Dit prachtige ras, de Australian Kelpie is ontstaan uit twee geïmporteerde Black and Tan, kortharige collies met recht opstaande oren. Rond 1860 werden deze collies geïmporteerd in Australië.
tl_files/reuen/Loekie/Afbeelding 027.jpg

 

tl_files/teven/saartje/DSC_0293.jpg

Van deze honden stamt de huidige Australian Kelpie af.  De Kelpie is een Australische hond, gefokt voor de Australische condities, gehard, maar op een zachte, gevoelige wijze, trouw en gewillig in trainingen. Hij kan zich aanpassen aan de meest uiteenlopende omstandigheden.

De Australian Kelpie wordt nog steeds gebruikt bij het werken met schapen. Deze hond is voor de Australische schapenhouders wat de Border Collie is voor de Britse.

De Australian Kelpie staat er om bekend over de ruggen van de schapen te lopen om zo snel mogelijk aan de andere kant van de (grote) kudde te komen of om achtergebleven dieren terug te brengen.

De Kelpie is een zeer behendige en wendbare hond. Hierdoor is hij zeker geschikt voor behendigheid en flyball. Ook is hij heel alert en heeft een snel leervermogen wat van hem een uitstekende gehoorzaamheidshond maakt. De snelheid waarmee de Kelpie nieuwe dingen leert, is zowel zijn sterke als zijn zwakke punt: ongewenste gedragingen zijn ook zo aangeleerd!

De Kelpie heeft een zacht, gevoelig en aanhankelijk karakter. Tegelijkertijd is het een heel sociale, kindvriendelijke en aanhankelijke hond. Natuurlijk moet dit ras, net als andere rassen, goed gesocialiseerd worden.

Een Kelpie zit boordevol energie en de baas zal dan ook de nodige tijd en aandacht aan hem moeten besteden om dit in goede banen te leiden.

De kenmerken van het ras

Algemeen uiterlijk - Het algemene uiterlijk van de Australische Kelpie is dat van een lenige, actieve hond van grote kwaliteit, met een krachtige spierconditie, grote soepelheid van de ledematen en met het vermogen onvermoeibaar te werken.

Eigenschappen
De Kelpie is extreem alert, scherp en zeer intelligent, heeft in enige mate aanleg tot volgzaamheid en beschikt over een bijna ontuitputtelijke voorraad energie. Verder is hij zeer loyaal en plichtsgetrouw. Hij heeft een natuurlijk instinct en geschiktheid voor het schapen hoeden, zowel in het open veld als op het erf.

Temperament
Zie hierboven.

Kop en schedel
De kop is in proportie met de grootte van de hond. De schedel is licht gerond en breed tussen de oren. Het voorhoofd loopt over in een recht profiel naar een uitgesproken einde. De wangen zijn grof noch uitpuilend, maar rond tot het voorgezicht, dat fijntjes en afgebakend is. De bek is iets korter in lengte dan de schedel. De lippen zijn stevig en schoon. De neus heeft dezelfde kleur als de vacht. De algehele vorm en contouren zorgen voor een vosachtige uitstraling. Deze wordt verzacht door de amandelvormige ogen.

Eigenschappen van het ras Ogen
De ogen zijn amandelvormig, van medium grootte en zijn duidelijk afgetekend in de hoeken. Ze zorgen voor een intelligente en vurige expressie. De kleur van de ogen is bruin, in overeenstemming met die van de vacht. Wanneer de hond een blauwe vacht heeft kunnen de ogen lichter van kleur zijn.

Oren
De oren zijn opstaand en puntig met een huid die fijntjes maar sterk in de basis is. Ze zijn middelmatig groot, staan ver uit elkaar op de schedel en ze staan naar buiten. Aan de buitenste rand zijn ze licht gebogen. De binnenkant van de oren is goed bekleed met haar.

Mond
De tanden moeten gezond en sterk zijn en ze moeten gelijkmatig verspreid zijn. De onderste tanden komen net achter de bovenste, maar ze raken elkaar wel. Dit noemt men de scharenbeet.

Nek - De nek is middelmatig lang, sterk, lichtelijk gewelfd en gaat geleidelijk over in de schouders. De nek heeft een volle haarkraag en er is geen sprake van hangend nekvel.

De voorste delen
De schouders moeten gezond en gespierd zijn en mooi afhellen naar de schouderbladen ter hoogte van de schoft. De bovenarm moet een hoek van 90 graden maken met het schouderblad. De ellebogen mogen niet naar binnen of buiten uitsteken. De bovenbenen moeten gespierd zijn met sterke maar verfijnde botten en ze moeten van voren af gezien recht en parallel staan. Van de zijkant gezien moeten de koten een lichte helling vertonen om flexibiliteit van de bewegingen en de mogelijkgeid snel te kunnen draaien te garanderen.

Lichaam
De ribben zijn elastisch en de borst is eerder diep dan breed. Tevens is deze sterk met stevig gespierde lendenen. De lengte van de hond vanaf de voorborst rechtstreeks naar de achterste is groter dan de lengte ter hoogte van de schoft in de verhouding van tien staat tot negen.

De achterste delen
De achterste delen horen breed en krachtig te zijn. De achterkniegewrichten goed gedraaid en de hakgewrichten naar beneden hangend. Van de achterkant gezien staan de achterbenen, vanaf de hakgewrichten tot de voet, recht en parallel, niet te dicht bij elkaar maar ook weer niet te ver uit elkaar.

Poten - De poten zijn rond, sterk en met goed gevormde tenen en sterke korte nagels.

Staart
Tijdens het rusten hangt de staart in een lichte kromming. Tijdens beweging of opwinding kan de staart verrijzen, maar hij wordt in geen enkele situatie recht verticaal gedragen. Hij moet van flink wat haar voorzien zijn. Hij reikt bijna tot aan de hakgewrichten.

Gang/beweging
Om een bijna grenzeloos uithoudingsvermogen dat vereist wordt van een schaapshond te kunnen leveren moet de Kelpie helemaal gezond zijn. Zowel wat bouw als beweging betreft. De bewegingen horen soepel en zonder moeite te verlopen en de hond moet het vermogen hebben van het ene op het andere moment in een sprint over te gaan. Tijdens het draven komen de poten op de grond dichter bij elkaar naarmate de snelheid toeneemt. Als de hond echter in rust is staan de poten in een vierkant.

Eigenschappen van het ras Vacht
De vacht is een dubbele vacht met een korte dichte ondervacht. De buitenvacht is dicht behaard met harde, sluike haren die platliggen zodat de vacht resistent is tegen de regen. Onder het lichaam achter de poten is de vacht langer en vormt hij ter hoogte van de dij een soort broekje. Op de kop, inclusief de binnenkant van de oren, en op de voorkant van de poten is het haar kort. Op de nek is het langer en dikker en vormt het een soort kraag. De staart heeft een flinke hoeveelheid haar. Een vacht die te lang of te kort haar bevat is een afwijking.