Reizen met een pup jonger dan 3 maanden

Je mag in verband met een geldige rabieës enting officieel niet meer een pup jonger dan 15 weken importeren (met 12 weken de Rabiësenting en dan nog 21 dagen wachten).Je mag dus ook niet vrij reizen met een hond die nog geen geldige rabiësenting heeft in bepaalde landen binnen de EU.

Voor meer informatie kunt u bij het LICG terecht.


Dit houdt in dat als je bijvoorbeeld een pup uit België of Italië wil halen je officieel aan deze regels moet voldoen.

Hoe kijken jullie tegen Barfen aan?

Hoe kijken jullie tegen Barfen aan ?

Barfen lijkt tegenwoordig erg in te zijn. En op zich is het een prima methode om te voeren mits men consequent is in het bereiden en alle noodzakelijke mineralen en vitamines toevoegt. Iemand die zich hieraan houd is ook aanzienlijk meer geld kwijt dan iemand die een A merk brokken voert zoals bijvoorbeeld Eukanuba Lam & rijst of Proplan Zalm. Helaas lezen en horen wij heel vaak dat men voor relatief weinig geld "Barft",  dat men "vergeet" mineralen en vitamines toe te voegen. De inconsequentie bij het bereiden van dit soort voer kan op den lange duur kwalijke gevolgen hebben.
Voeding is enorm belangrijk en het gebrek aan bepaalde stoffen kan hart, rug en andere soorten problemen veroorzaken.
Jammer! Verder is er risico in verband met bacteriële infecties. Het fabricageproces van droog voer wordt over het algemeen van A tot Z gecontroleerd en de grote fabrikanten gebruiken over het algemeen gecertificeerde grondstoffen. Bij Barfen is daar geen sprake van.
We zijn dan ook geen voorstander van het Barfen. Als je vlees wilt voeren kies dan voor KVV. Je hebt daar een aantal goede merken in waar men rekening houdt met de voedingsstoffen die een hond minimaal moet hebben.

Moet ik een naam nemen die met een bepaalde letter begint?

Moet ik een naam nemen die met een bepaalde letter begint ?

De pup krijgt een naam binnen de eerste 10 dagen na de geboorte. Wij geven de pup een stamboomnaam. Hoe je hem in het dagelijks leven noemt moet een ieder voor zich weten.

Wanneer mag ik de pup meenemen?

Wanneer mag ik de pup meenemen ?

De pup moet wettelijk 7 weken zijn en wij hebben het liefst dat ze 8 weken zijn voordat ze opgehaald worden. Daarbij moeten ze door de Raad van Beheer zijn gechipt. 
Maar als u in het buitenland woont dan zijn er landen waar een geldige rabiës enting vereist wordt en dat betekent dat de pup officieel pas met 15 weken weg mag.

Wanneer mag ik mijn pup uitkiezen?

Wanneer mag ik mijn pup uitkiezen?

U mag aangeven waar uw voorkeur naar uitgaat, teef of reu. En natuurlijk mag u een voorkeur voor een kleur opgeven. Maar het is wel zo dat wij uiteindelijk bepalen welke pup u kunt krijgen. We kijken namelijk naar het karakter van de pup en naar wat mensen met de hond willen gaan doen. Wij zijn degenen die het hondje dag in dag uit meemaken en het beste een inschatting kunnen maken ten aanzien van de ontwikkeling. Iemand die een paar keer op bezoek komt, ziet meer een momentopname. Daarbij ligt het in de menselijke aard om te kijken naar uiterlijkheden terwijl wij vooral de match qua karakter tussen hond en baas belangrijk vinden

Moeten we shows lopen met onze hond?

Moeten we shows lopen met onze hond?

Nee, dat hoeft u niet! Wij zijn zelf geen voorstander van hondenshows. Niet alleen omdat wij en onze honden daar geen plezier aan beleven maar ook omdat mensen op verkeerde ideeën worden gebracht. Op een show kijkt men niet naar de gezondheid en/of karakter van de hond. Het enige wat telt is het uiterlijk en nog belangrijker: het totaalplaatje! Men kijkt net zo veel naar degene die de hond showt en de wijze waarop men dat doet als naar de hond zelf. Met andere woorden: een niet gezonde hond die leuk geshowt wordt kan kampioen worden of een hond met een vervelend karakter kan ook, doordat deze afgetraind wordt, kampioen worden. Verder wordt vaak niet eens de hond die het meest aan de rasstandaard voldoet kampioen maar degene die het meest getraind is om op een bepaalde manier te lopen en te staan. Je kan je afvragen wát er nu precies beoordeeld wordt. Waarom we in het verleden dan toch af en toe gingen? Primair omdat men dat van ons verwachtte en we een hoop commentaar kregen toen we het helemaal niet deden en secundair om te winkelen. De resultaten variërden nogal eens bij ons. Heel grappig, als we ervaren mensen vroegen onze honden te showen kregen ze goede beoordelingen en als we zelf showden kregen we slechte beoordelingen.
Showen is niet onze hobby maar als onze pupkopers dat graag doen is dat prima. We hebben dan ook diverse internationale showkampioenen uit onze fok rond lopen :)

Zijn jullie een vereniging?

Zijn jullie een vereniging?

We zijn een kennel. Een kennel met zowel jonge als wel oude honden, met teven én reuen. Met sommige honden wordt nog gefokt maar er zijn ook heel veel honden waar we niet (meer) mee fokken. Het zijn primair onze honden, een onderdeel van ons leven en gezin.
Kelpie en Caobrink zijn dus onze kennel namen en geen namen van een vereniging.
We zijn wél lid van een rasverenging, Australian Kelpie Association

Willen jullie mijn hond onderdak geven als wij op vakantie zijn?

Willen jullie mijn hond onderdak geven als wij op vakantie zijn?

Nee, we nemen zelf geen honden in pension! Onze dochter daarentegen vangt beperkt honden bij haar thuis op. Zij heeft zowel privé als wel beroepsmatig veel ervaring met het omgaan en werken met honden. Het is wel aan te raden om ruim van te voren te reserveren daar zij maximaal 2 honden per dag opvangt.

Wat kost een pup?

Wat kost een pup?

Op dit moment kosten pups bij ons € 1500,00 inclusief 21% BTW , als ze met 8 weken opgehaald worden, ongeacht geslacht, kleur of de combinatie waar deze uitkomt. Al onze pups zijn even veel waard. Als de pup naar zijn nieuwe thuis gaat is hij door de dierenarts gecheckt en heeft hij zijn eerste entingen gehad. Verder zitten er altijd FCI erkende stambomen bij de pups, een Europees paspoort en ingeval van het buitenland een exportpedigree bij.
De ouderdieren die in ons bezit zijn, zijn onder meer getest op hart, HD, ED, rug, ogen.
De pups worden in huis opgevoed en gedegen gesocialiseerd.

Hoe zit het met de (aan)betaling als we een pup kopen?

Hoe zit het met de (aan) betaling als we een pup kopen?

Wij vragen op het moment dat de pups geboren zijn, gezond lijken te zijn en aan iemand worden toegewezen, een aanbetaling van € 300,00 mits deze met 8 weken gehaald wordt. Als de pup pas met 15 weken gehaald wordt dan is de aanbetaling €500,00. Deze aanbetaling kan onder geen enkele omstandigheid teruggevorderd worden.Wel wordt de aanbetaling teruggestort bij voortijdig overlijden van de hond. Waarom een aanbetaling? Helaas hebben we de ervaring dat men soms in de week dat de pup opgehaald moet worden er van af ziet. Ondertussen zijn potentiële geschikte kopers die niet bij dit nest aan bod kwamen op andere nesten gewezen en moeten we verder investeren in gezondheidszorg , socialisatie en training van de pup omdat die langer dan gepland blijft. Er moeten investeringen worden gedaan om een nieuwe geschikte koper te vinden. Kortom: met de aanbetaling dekken we gedeeltelijk de te maken kosten in de eerste 8 weken en we werpen een drempel op in de hoop dat men niet impulsief een hond koopt. Het resterende bedrag van de aankoopsom kan worden overgemaakt voordat de pup gehaald wordt of op de dag dat deze wordt afgehaald contant worden afgerekend.

Waar spenen jullie de pups mee af?

Waar spenen jullie de pups mee af?

Wij hebben een strikt beleid ten aanzien van de geboorte en voeren van onze pups. Het begint er al mee dat we pertinent tegen het "flessen" van pups zijn hoewel ook wij ons wel eens hebben moeten inhouden want als je een pup ziet wegkwijnen dan is dat bepaald niet leuk. Toch zijn we van mening dat de basis die een huisdier krijgt goed moet zijn. Dat houdt in dat als de pup niet in staat is om uit zichzelf te overleven het ver ophoudt en in die zin zijn we al enkele pups kwijt geraakt. Enigszins afhankelijk van de ontwikkeling van de pups starten we rond de twee a drie weken met het voeren van Vers vlees (Orange4pets). Vervolgens krijgen ze diverse merken diepvriesvlees en later af en toe (geweekte) pupvoer van Eukanuba en nog wat merken zoals Proplan zalm. Het liefst geven we zo gevarieerd mogelijk te eten maar ze moeten hoe dan ook in staat zijn om droogvoer te eten.

Hoe gaan jullie met klachten om?

Hoe gaan jullie met klachten om?

Als mensen reële klachten hebben en die op een normale manier naar ons toe communiceren dan nemen wij deze zeker serieus.
Het is natuurlijk zo dat wij alleen een goed beeld van het ziektebeeld kunnen krijgen als mensen van het begin af aan contact hebben onderhouden en niet na bijvoorbeeld 3 jaar weer eens iets van zich laten weten.
Veel ziektes zijn ook niet erfelijk maar mocht er zich iets voordoen dan zijn wij altijd bereid ons daar in te verdiepen en onze kopers daar, naar vermogen, in bij te staan. We werken alleen wel met levende wezens waarbij, ondanks ons zorgvuldig uitgevoerde fokbeleid, ook wel eens onverwachte zaken naar voren komen.
Als mensen moeite hebben met het opvoeden van de kelpie en daar begeleiding bij vragen dan geven we die uiteraard. Helaas heb je ook mensen die gewoonweg geen kelpie hadden moeten aanschaffen.Die er eigenlijk te weinig tijd voor hebben of er te weinig energie in kunnen steken
We proberen mensen te uit en te na in te lichten waarbij we soms het verwijt krijgen dat we de negatieve kanten van de kelpie overbelichten. Maar liever dat dan dat mensen na een of twee jaar hun hond willen droppen.
Als we echter niets weten dan kunnen we niets doen en de klachten niet in behandeling nemen! Dat kunnen we ook niet als we geen enkel zicht hebben op de ontwikkeling van bijvoorbeeld het ziektebeeld of de ontwikkeling van de privé situatie van mensen!
Sommige mensen blijken moeite te hebben met het gedrag van hun hond. De basis van dat gedrag wordt gelegd als de hond een pup is! Gedragsproblemen kan men bijna altijd terugvoeren op (gebrek aan) opvoeding in de puptijd.
En natuurlijk moet je wel weten wat je koopt. Kelpies zijn werkhonden! Ons advies is dan ook: verdiep je je in het ras voordat je een kelpie aanschaft.

Waar houden jullie rekening mee bij het fokken ?

Waar houden jullie rekening mee bij het fokken

Gezondheid en karakter vinden we het belangrijkste. Voordat we met onze honden gaan fokken doen we onderzoek naar HD, hart en rugklachten, MDRI gen defect en PRA (ogen). We fokken niet met honden die oogklachten hebben. Voordat we fokken laten we ze op oogklachten controleren . Omdat er een relatief kleine populatie van kelpies is fokken we met HD A en zo nodig met HD B. Tegenover een HD B proberen we zoveel als mogelijk een HD A weg te zetten, bij voorkeur hebben we combinaties waar beide honden een HD A score van hebben.
De genetische variëteit binnen het ras is echter ook belangrijk. Daarbij moet je je niet op de gezondheidsuitslagen verkijken. De wijze van meten is in de diverse landen verschillend. Zo heb je honden die in Zwitserland en Zweden een HD C krijgen en hier hoogstwaarschijnlijk een HD A of eventueel B uitslag krijgen.
Soms houd ons beleid in dat we vele kilometers moet reizen om tot een goede combinatie te komen. Omdat het ras populair begint te worden, worden de gezondheidsaspecten voor ons steeds belangrijker.
Ook kijken we naar familieovereenkomsten. 
Naast de gezondheidsaspecten en familieovereenkomst vinden wij het belangrijk dat onze honden over werkcapaciteit beschikken (zonder doorgedraaid te zijn)en een vriendelijk karakter hebben. De kelpie is over het algemeen, mits je er op de juiste manier mee omgaat, een naar mensen toe open en sociale hond en dat willen we graag zo houden.

Welk voer gebruiken jullie?

Welk voer gebruiken jullie?

In het verleden hebben we merken als Jarco, Hills, Yami, Pro plan zalm, Eukanuba lam en rijst, Renske vlees en diverse KVV (kant en Klaar Vers Vlees) soorten gebruikt.We hebben echter ook goede ervaringen met Farm Food (biologisch voer).Momenteel voeren we Eukanuba lam&rijst als droogvoer met daarnaast een paar dagen per week Orange4pets, vlees. Er zijn natuurlijk meer goede voeders op de markt maar dit zijn de merken waar wij zelf goede ervaringen mee hebben.

Hebben jullie honden een stamboom?

Hebben jullie honden een stamboom?

Wij fokken alleen met FCI geregistreerde honden. Onze pups krijgen dan ook allemaal een stamboom van de Raad van Beheer (FCI)

Hebben kelpies gezondheidsproblemen ?

Hebben de kelpies gezondheidsproblemen?

Natuurlijk hebben ook kelpies net als ieder ander ras gezondheidsproblemen.Helaas zien we steeds meer gezondheidsproblemen naar voren komen. Enerzijds doordat het ras in populariteit aan het winnen is anderzijds omdat door het gebruik van sociale media steeds meer bekend wordt.
Je ziet dat nu het ras bekender wordt sommigen het wat minder nauw nemen voor wat betreft de gezondheid bij het fokken . Het is de vraag wat de toekomst gaat brengen.

Onze honden worden op HD,ED, PRA, erfelijke hart en rugafwijkingen  getest en de jongere honden Ook op CEA. Bij de reuen dalen de ballen niet altijd in.
Gebitsafwijkingen, hersenziekte (CA, zeldzaam en wordt ook wel eens voor epilepsie aangezien), epilepsie, voedselallergie/ intolerantie, rugklachten et cetera komen allemaal voor. Gelukkig valt de mate waarin het voorkomt nog mee.
Onze honden gaan pas weg nadat ze door de dierenarts onderzocht zijn. Dat is echter geen levenslange garantie voor een gezonde hond! We proberen er wel naar eer en geweten er voor te zorgen dat de basis in theorie gezonde honden zou moeten geven.

Hoe omschrijf je het karakter van de hond ?

Hoe omschrijf je het karakter van de hond?

De kelpie hebben wij ervaren als een actieve, veelal open en vriendelijke hond die graag in gezelschap van mensen is. Het zijn echter ook gevoelige honden met een eigen wil.

De meeste kelpies kunnen niet goed tegen druk. En daar zien we het wel eens fout gaan. Mensen leggen soms veel te veel druk op de hond omdat ze zelf graag iets willen.
Daarbij kunnen ze eigenzinnig zijn waardoor men wel eens uit zijn slof schiet. Een harde aanpak gaat niet goed samen met een kelpie terwijl ze best wel eens streken kunnen vertonen waardoor je ze achter het behang zou willen plakken.

Een kelpie is ook intelligent en dat betekent dat je een consequente opvoeding moet geven.

Een kelpie heeft binding met zijn baas nodig. De hond buiten sluiten maakt hem niet gelukkig, het zijn geen erfhonden die je de hele dag in hun eentje buiten kan laten zitten.

Verder is het een actieve hond. Wil je een kelpie een kelpiewaardig leven laten leiden dan zal je iets meer moeten doen dan drie maal daags een rondje rond de kerk lopen.

Fysieke maar vooral ook mentale uitdaging is een vereiste!

Moet je er mee sporten ?

Moet je er mee sporten?

Nee, je hoeft niet met de kelpie aan allerlei hondensporten te doen. Belangrijk is dat je de hond voldoende beweging en afleiding bezorg en dat kan ook, als hij oud genoeg is, door wandelen, fietsen en dergelijke. Toch is een vorm van hondensport zoals agility (behendigheid), hoopers,  flyball, doggydance, schapen drijven of zo iets dergelijks een leuke manier om met je hond bezig te zijn. Je krijgt als je gericht iets met je hond doet ook vaak sneller een binding met je hond.
Natuurlijk moet je bij het trainen wel rekening houden met de leeftijd van je hond. Tot en met anderhalf jaar mag je nog niet veel doen omdat de groeischijven nog niet dicht zijn en de weke delen nog niet uitontwikkeld zijn.

Kan je de kelpie als huishond houden ?

Kan je de kelpie als huishond houden?

Natuurlijk kan dat, dat doen wij ook. Onze honden zijn veel buiten maar ze zijn ook vaak binnen. Onze ervaring is dat als je de hond voldoende aandacht en beweging geeft de hond binnen goed te houden is. Belangrijk is dat je met het karakter van de hond rekening houd en zijn/haar aard respecteert. Dus houd er bij het aanschaffen van een kelpie wel rekening mee dat het een werkhond is.

Zwemt de kelpie ?

Zwemt de kelpie?

De kelpie is van oorsprong geen waterhond ,maar als je hem van jongs af aan vertrouwd maakt met water dan heb je kans dat hij water leuk gaat vinden en uit zichzelf het water inspringt. De vele foto's op de site laten regelmatig kelpies in het water zien maar onthoud: er zijn ook kelpies die bij regenachtig weer zelfs liever niet naar buiten gaan!

Kan de kelpie goed met andere dieren overweg ?

Kan de kelpie goed met andere dieren overweg?

Als je de kelpie vertrouwd maakt met andere dieren is dat over het algemeen geen probleem. Sommige kelpies kunnen zich wel eens dominant gedragen naar andere honden (vaak naar die van hetzelfde geslacht) maar dat lijkt meer individueel bepaald dan dat het rasgebonden is.

Australian kelpie versus Working Kelpie

Australian kelpie versus Working kelpie

Wat is het verschil tussen een Australian kelpie en een Working kelpie?
Een Australian kelpie heeft FCI papieren en moet grotendeels voldoen aan de rasstandaard. Binnen de Australian kelpie heb je werklijnen en honden waarbij de werkeigenschappen minder sterk aanwezig zijn hoewel het ten alle tijde werkhonden blijven.
Veel Working kelpies hebben geen FCI papieren als het goed is hebben ze wel papieren van de working kelpie counseling. Hoofdzaak is dat de werkeigenschappen behouden blijven. Zij zijn dan ook onderling heel verschillend van uiterlijk en kunnen wat neurotischer/gevoeliger van aard zijn. Bij het fokken wordt minder gelet op familierelaties. Het doel is altijd de werkeigenschappen hoewel je ook binnen de working kelpies honden hebt waarbij de werkeigenschappen niet duidelijk naar voren komen.
Je hebt fokkers die kelpies met FCI papieren hebben en aangeven dat het working kelpies zijn terwijl deze niet dubbel geregistreerd zijn. Kelpies met FCI papieren zijn altijd Australian kelpies, die grotendeels aan de rasstandaard moeten voldoen.
Soms noemt men ze dan working kelpie, vaak wil men hiermee impliceren dat ze dan een beter werkkarakter hebben. De Pure Bred Workingkelpie is wel wat gelijkmatiger van uiterlijk. Ze staan vaak wat hoger op hun poten, zijn korthariger en hebben zogeheten tanpoints.
Je hebt ook black&tan en red&tan kelpies; dit zijn niet per definitie working kelpies! Deze kleurencombinaties zijn erkende kleuren binnen de rasstandaard van de Australian kelpie.
Vanuit het oogpunt van FCI zijn er echter geen fokuitsluitende kleuren binnen het ras. Met andere woorden: alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.
Verder heb je de dubbel geristreerde kelpies. Kelpies met FCI papieren die ook als working kelpie geregistreerd staan bij de Working Kelpie counseling. Toch moeten deze honden eigenlijk ook voldoen aan de rasstandaard van de Australian (FCI) kelpie. Dit is niet altijd gemakkelijk omdat de working kelpies gevarieerder in uiterlijk zijn en er bij de working kelpies meer toegelaten wordt.

Zijn kelpies moeilijke honden?

Zijn kelpies moeilijke honden?

Wij vinden de kelpie geen moeilijke hond, maar het zijn wel werkhonden en het is een ras dat onder de FCI I groep valt (herders en veedrijvers).
De kelpie heeft wel duidelijk rasgebonden kenmerken, en een consequente opvoeding is aan te raden. Vooral mensen die weinig ervaring hebben met honden hebben wel eens moeite met dit ras, hoewel we vaak de indruk hebben dat mensen die ervaring hebben met bijvoorbeeld bearded collies, labradors, golden retrieves en dergelijke de opvoeding van een kelpie nog moeilijker vinden dan degenen die geen ervaring hebben.
De kelpie is een hond die je lichamelijk maar vooral ook geestelijk bezig moet houden. Het is geen "luie"of "slaafse"hond.

Volgen jullie als fokker de hond ?

Volgen jullie als fokker de hond?

We houden graag contact met de mensen die bij ons een pup kopen, maar het is geen verplichting!
Zelf vinden we het belangrijk dat we vooral het eerste jaar weten hoe de hond zich ontwikkeld. De meeste erfelijke ziektes openbaren zich ook in het eerste jaar. Als er dan iets écht vervelends gebeurd dan kunnen we hier rekening mee houden in ons fokprogramma maar ook de koper zo veel als mogelijk is bij staan. Dit kan echter alleen als de koper ons informeert en ons normaal bejegend. We zijn reëel genoeg om te beseffen dat we met levende have werken en hoe goed je ook je best doet er dingen kunnen voorkomen die niemand kan voorzien

Is de kelpie een familiehond ?

Is de kelpie een familiehond ?

Ja zeker is de kelpie een familiehond. Een kelpie is over het algemeen gek op kinderen en blijkt een heel goede speelkameraad te zijn! Veel van onze kelpies zitten bij gezinnen met kleine kinderen. Het is natuurlijk wel zo dat hoe drukker de omgeving is: hoe drukker de hond.

Hebben jullie een wachtlijst voor een pup ?

Hebben jullie een Wachtlijst voor een pup?

Dit is een vraag die we regelmatig krijgen.
Ja, over het algemeen hebben we wel wat mensen genoteerd staan die geïnteresseerd zijn in een kelpie. Een wachtlijst is echter aan verandering onderhevig. Mensen bedenken zich en vergeten dat door te geven of de omstandigheden veranderen waardoor ze op het moment supreme geen hond willen.
Verder is het zo dat hoe gedetailleerder men een voorkeur opgeeft hoe moeilijker het voor ons wordt om hier aan te voldoen en als men zegt dat men een teef wil hebben houden we er geen rekening mee dat een reu ook goed is want dan kun je beter aangeven dat beide geslachten goed is maar de voorkeur uit gaat naar..
Een goede communicatie is érg belangrijk!!
Ook hebben wij -gelukkig- niet in de hand óf er pups geboren worden en zo ja, hoeveel en van welk geslacht. Het gaat hier om een stukje natuur.
Een wachtlijst is aan verandering onderhevig! Het heeft zeker zin om je als belangstellende te laten noteren, langs te komen én contact te onderhouden als je écht interesse hebt .
Onze werkwijze: zo gauw er pups geboren zijn bellen of mailen we of mensen nog interesse hebben tenzij men een erg specifieke voorkeur heeft opgegeven en wij hier niet aan kunnen voldoen ,maar dan laten we ook weten dat we er niet aan kunnen voldoen.
Het komt ook wel eens voor dat we zo veel mensen op de wachtlijst hebben dat de vraag groter is dan het aanbod. We proberen bij ieder nest een zo'n evenwichtig mogelijke verdeling te maken gebaseerd op wat men met de pup wil gaan doen. De pups ontwikkelen zich verschillend en het is prettig als je dan een verdeling kan maken op grond van karakter van de pup én doel van aanschaf. We proberen daar een zekere variatie in te houden zodat we de pups op basis van hun karakter zo goed mogelijk kunnen plaatsen.
Mensen die al een hond uit onze fok hebben, hebben in principe voorrang en * ook belangrijk* wij hebben als fokker het recht om ten alle tijden te bepalen of we een of meerdere pups aanhouden voor de fok. Ook (actieve) leden van de rasvereniging Australian Kelpie Association hebben in principe voorrang.